Autoavaluació


Què n'he tret de l'assignatura de Tutoria i Orientació?


Primordialment la idea de que hem de ser tutors preparats pel segle XXI. No hem de ser sols professors que exerceixin de tutors. Hem de ser elements actius de la comunitat educativa, responsables de transformar "agrupaments" en "grups"  d'alumnes. La nostra feina no serà la de inculcar continguts sinó la de facilitar la formació de persones com a persones, amb les nostres aportacions i en xarxa. 

En aquest sentit, l'assignatura m'ha fet bé en el context de que hem plantejat l'activitat tutorial com un et positiu, investigant diferents formes d'enfrontar-se a la classe amb distintes dinàmiques. Hem aprofundit també en les possibilitats de les TIC com eines d'ús normalitzat a l'aula. Per altra banda, ens ha fet més conscients en el contexte complexe que planteja el fet de tutoritzar: Com afrontem la diversitat d'alumnes en l'educació inclusiva? Com exercim la nostra feina en a penes una hora a la setmana? Com podem modificar o fer "bé" si l'alumne mai ha experimentat una tutoria "com cal" (si tots els tutors abans que nosaltres s'han desentés)?

I què es una tutoria com cal? Entenc que és aquella que li és útil a l'alumne en el seu desenvolupament, una activitat docent i relacional que li obre mires i pensament tant acadèmica com vitalment; aquella que l'orienta adeqüadament cap als seus interessos futurs i presents. Un diàleg continuat amb el mestre en un marc de confiança mutua. El tutor ha de fer un rol de guia, d'exemple però mantenint una distància justa com per no perdre el respecte de l'alumnat que té al seu càrrec. 

Al final d'aquesta assignatura, saber que el tutor es mou entre un línia fina que separa la seva professió de la seva vida. Que s'involucri més o menys és una qüestió personal, però sempre ha de ser conscient de la seva responsabilitat com adult i professional amb els seus estudiants. Ha de fer-los costat i interessar-se per ells:  és la seva feina. 

Suposo que la millor forma d'avaluar positivament el meu desenvolupament i involucració en la matèria, exemplificada en aquest e-portafoli (en el seu muntatge i continguts), és afirmar que el que he estat treballant em servirà per més endavant, quan arribi el dia de ser l'encarregat de portar una classe a bon port.

El viatge només ha començat!


Peanuts